pátek 18. května 2012

Leštinka 20.5.

V neděli 20.5. jedeme potápět na lokalitu Leštinka. Jedu s budym Marcelou. Učast přislíbil RomanV. s doprovodem a předpokládám že se přidá ZdenekV s rodinkou. (měl zájem) Kdo se přidá? Nechť se ozve, klasicky, tady, nebo mailem (i ostatním), telefonem, SMS, nebo holubem. :-) Sraz můžem udělat v 8.oo na benzínce v Mohelnici (před stoupáním na mohelničák). Dlouho čekat na opozdilce nebudem, na Leštinku trefíš. Dle situace na místě je možno zvážit i přesun na nedalekou lokalitu Trhová Hamenice s údajně supervodou. Tak to je plán. Jen zrealizovat! Stav lokalit najdeš na: http://www.stranypotapecske.cz/
Report: Potápění na oblíbené Leštince se nám povedlo. Krásné počasí, super zázemí, u Počepických jsme byli vlastně sami. U Brožíku byly kurzanti v sucháčích. Jeden ponor s Marcelou, pak bohužel i Marcelou těžké oživování po potápěčské nehodě se snad dobrým koncem za učasti RZP, vrtulníku a policie. Po obědě trochu s překonáváním dva kratší ponory se Zdenkem a UWfoto Romanem. Na Trhovku už se nám z pochopitelných důvodů nechtělo. Snad to kolegovi dobře dopadne a pro ostatní bude výstrahou a poučením. více na: www.novinky.cz/krimi/268101-mlady-potapec-se-ztratil-instruktorovi-je-v-kritickem-stavu.html. Doplněno - je to fatálnější: www.zpravy.idnes.cz/potapec-se-ztratil-instruktorovi-drh-/krimi.aspx?c=A120520_184400_pardubice-zpravy_klm Kolegové v komentáři možná doplní svůj pohled. Fotky jsem okolo ponoru ani nehody nedělal (podle mne to nebylo vhodné), ale jestli to pro tebe může být výstrahou a poučením tak je i něčí video (pro odolné) ze zákroku viz: www.tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/video-zachytilo-dramatickou-zachranu-potapece-boj-o-zivot-prohral.html . Můj a Marcely nekompromisní závěr z této nehody uslyšíte na bazénovém potápku.

3 komentáře:

  1. Tak jsme čtyři, ostatní se omluvili. Sraz na pumpě v 8 platí, nebo se ozvu. Marcela bude po noční, tak musím počkat jestli skončí v 7.?

    OdpovědětVymazat
  2. Pohled nezávislého (citace):
    Ve skutečnosti to bylo o dost jinak než píší ve všech článcích, na Leštince jsem byl s několika kamarády potápět na celý víkend, takže jsme u nedělní nehody byli. V následujících řádcích se budu snažit shrnout fakta, která jsou mi známa a co jsem na místě viděl. Rozhodně se nehodlám pouštět do spekulací co nehodu způsobilo, či zda a kdo za ní nese zodpovědnost.
    V neděli po desáté ráno jsme se začali připravovat na ponor, když jsem již měl nastrojenou flašku a začal jsem se oblékat do podobleku, ozvalo se poblíž z vody (poblíž kesonu) zhruba následující: "Ztratil se mi kolega, neviděli jste tu někde bubliny?" Nikde poblíž tohoto potápěče bubliny však z vody nešly, zavolal jsem ne něj tedy ať ho jde rychle hledat dolu a já s buddym jsme se šli urychleně dostrojit, aby jsme s hledáním ztraceného potápěče pomohli. Než jsme se dostrojili (maximálně 2 minuty). Vynořil se instruktor s postiženým a volal o pomoc. Vynoření bylo hodně rychlé, spíš postižený přímo vylétl z vody, vylétl po nohou a měl úplně napuštěný suchý oblek, což už nasvědčovalo o tom, že to asi nebude dobré.
    Za pomoci asi dalších dvou potápěčů, kteří připlavali rychle na pomoc, byl postižený dotažen ke břehu, kde jsme mu odepli žaket s lahví (v lahvi zbylo 90 barů a automatiky byly funkční) a vytáhli ho na molo. V tu dobu byl v bezvědomí, nedýchal, neměl tep a z pusy a nosu mu šla pěna s krví. Rozepnuli jsme mu suchý oblek a přežízlu krční manžetu a začali s masáží srdce. V tu dobu již byla samozřejmě volána rychlá záchranná služba. Po cca 5-ti minutách se vynořil potápěč, který je profesionálním záchranářem, který se k nám hned přidal a resuscitaci vedl, byl přivolán i vrtulník, mezitím byl přinesen kyslík a začalo se z jeho podáváním. Po několika minutách se k nám přidala další záchranářka, která se vynořila z vody, která zajistila žílu ještě před příjezdem sanitky.
    Sanita dorazila na místo za cca 15 minut od nahlášení a prakticky stejně i vrtulník a postiženého si "převzali", srdeční činnost se později podařilo obnovit, to však bylo až asi po 40 minutách od zahájení resuscitace. Postižený byl pak naložen do sanity a transportován do nemocnice. Vrtulník nemohl být použit, jelikož pacient nebyl stabilizovaný.
    Později jsme se od Instruktora dozvěděli,že se ztratili v hloubce asi 6 metrů, později (po výše uvedeném) ho našel v 17 metrech na dně, hlavou dolu s nafouklýma nohama a zahájil s ním výstup. Postiženému bylo 26 let, měl kvalifikaci OWD z prosince loňského roku, kterou získal u stejného instruktora se kterým byl ve vodě a měl cca 6 ponorů. Zde si s instruktorem druhý den zkoušel potápění v suchém obleku, dle jeho vyjádření se ale nejednalo o kurz na suchý oblek.
    Co bylo příčinou nehody a co se dělo pod vodou nevím a v žádném případě o tom nechci spekulovat. To je věcí Policie ČR a soudního znalce, který byl též na místo přivolán.
    Upřímnou soustrast všem pozůstalým.
    Michal Černý

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je smutné.....
    Oba s Verčou jsme z toho špatní, včera večer i dnes jsme oba honili info o této nehodě.
    Stalo se to asi v čase našeho příjezdu na Leštinku.

    Potápko ale bylo jinak fajn,
    první ponor teda s obrovským respektem a plnou hlavou z nehody,druhý to již bylo lepší.
    Počasí bylo senzační, voda drobek chladnější ale zážiky z potápka to vyrovnaly.
    Zdeněk + Verča

    OdpovědětVymazat

Klub potápěčů Zábřeh - kontakt

KLUB POTÁPĚČŮ ZÁBŘEH na Moravě, IČO: 65496523 Kontaktní adresa:  Petr Tureček - předseda, Šternberská 1275, 783 91 UNIČOV, m: 721103894, 6...